Wegetarianizm, weganizm czy frutarianizm.
Z natury ewolucji biologii, człowiek nie był przystosowany do jedzenia mięsa i produktów zwierzęcych.
Pierwotna forma życia i jedzenia w czasie, gdy człowiek prowadził swoje życie w środowisku raju, nie wymagała od niego szczególnego wysiłku w zdobywaniu pożywienia. Mechanizmy ewolucji eksponują formę życia i wszelkie jej potrzeby, według warunków istniejących w takim środowisku, w jakim przebiegał cały proces ewolucji. Istnieją tam wszelkie niezbędne aspekty do zachowania wyewoluowanej postaci i jej potrzeb. Człowieka, te mechanizmy wyeksponowały jako osobnika pożywiającego się wyłącznie takim pożywieniem, jakie mógł znaleźć w swoim zasięgu działania, czyli owocami.
Taka zmiana, której efekty możemy obecnie obserwować na ziemi, nie mogła nastąpić z dnia na dzień. Wszelki rodzaj specjalnej działalności w zakresie uprawy czy hodowli, mógł zaistnieć dopiero w sytuacji, gdy człowiekowi zaczęło brakować pożywienia w jego naturalnym środowisku. Brak możliwości utrzymania się wyewoluowanego gatunku z przyczyn naturalnych nie wystąpi, a jeżeli tak, to w czasie wielu milionów lat.
Warunki klimatyczne i przyrodnicze środowiska życia człowieka w raju, (zwane w przekazach Łaską Boga) wymuszały określone postępowanie i zachowanie ścisłych norm u żyjących tam ludzi. Taki naturalny regulator, zabezpieczał kolejne pokolenia przed zejściem z określonej drogi życia.
Człowiek nie był zmuszany do dbania o swój los bytowy, jego zaplecze w postaci „spiżarni” i miejsca do „spania”, było w zasięgu ręki. W jego życiu emocjonalnym, nie występowały poziomy związane ze strachem i niepokojem. Nie było potrzeby do czynienia szczególnego wysiłku, nie mówiąc już o obowiązku pracy. Całokształt warunków życia panujący w takim środowisku, nie zmuszał człowieka do potrzeby zdobywania lub chociażby konkurowania o lepsze miejsce do życia.
Możemy wyobrazić sobie ludzi, którzy żyją setki lat w optymalnych warunkach. W tym miejscu, istnieje możliwość odniesienia się do informacji biblijnych, które mówią o tysiącletnim wieku pierwotnych ludzi. By tak długi czas życia człowieka mógł się realizować na poziomie ciała fizycznego, muszą być spełnione określone warunki.
Organizmy biologiczne posiadają określoną istotę bytu. Przy organizmach typu zwierzęcego, do której to grupy należy również organizm człowieka, taką istotą jest zbiór organów tworzących postać fizyczną. Z kolei wszystkie organy, posiadają taką samą istotę powstania i rozwoju. Polega ona na organizacji odpowiedniego do organu typu komórek. W tej ocenie cofając się do pierwszych komórek, dowiadujemy się, co odkryła nauka. Okazuje się, że tych macierzystych komórek jest niewiele w kwestii rodzaju. Odpowiednie zmiany w postaci i formie działania komórek, powstają w trakcie rozwoju organizmu
Komórka jest integralnym tworem, który posiada wszystkie niezbędne do życia, wewnętrzne procesy chemiczne. Różnorodność występująca pomiędzy postaciami komórek, które tworzą różne organy, polega na indywidualnych cechach procesów życiowych zachodzących we wnętrzu każdej komórki.
Do zachowania tych procesów a zarazem do zachowania życia całego organizmu, (tu człowieka żyjącego w raju), wystarczające było, spożywanie rosnących tam owoców. Taki rodzaj żywienia nie tylko był wystarczający, był on optymalny, (są to prawa ewolucji). Człowiek żyjący w raju, to znaczy żyjący w odpowiednich warunkach środowiskowych, do takich zaliczyć należy również warunki życia emocjonalnego i żywiący się owocami, żył setki lat w dobrym zdrowiu.
Zmiana takiego stanu życia człowieka mogła nastąpić tylko w przypadku szczególnego, tudzież zewnętrznego, wpływu na jego potrzeby. Te z kolei spowodowały zmiany w populacji, której ponad naturalny wzrost spowodował brak pożywienia w naturalnych warunkach.
Teraz już w szybkim tempie rozwinęły się nowe dziedziny życia człowieka w postaci hodowli i uprawy. Jednak pożywienie pozyskane z takich źródeł, różniło się w stosunku do tego z naturalnego środowiska. To pożywienie, które było inne z raju zwanego Łaską Boga. Te nowe warunki już nie spełniały wszystkich cech naturalnego środowiska a co za tym idzie nie spełniały cech łaski Boga. W tym momencie powstało zagrożenie spełniania przez człowieka potrzeb nieba z punktu widzenia Boga.
Nowy rodzaj pożywienia w szczególności tego, które pochodziło z prowadzenia hodowli zwierząt i jedzenia mięsa, zdecydowanie wpłynął na emocje człowieka. Nastąpiło skrócenie życia, którego przyczyny tkwią w dwóch podstawowych kwestiach. Pierwsza dotyczy rodzaju pożywienia, które do procesów komórkowych wnosi zupełnie inny zbiór składników niezbędnych do prawidłowego działania przemian chemicznych. Druga dotyczy negatywnych emocji, które swe źródło posiadają w tych nowych warunkach życia.
Reasumując sprawę pożywienia człowieka, wyłania się nam postać, która jeżeli będzie w swym jadłospisie posiadać przewagę owoców, uzyska zdolność do naturalnych reakcji odpornościowych organizmu. Obecnie żyjący człowiek, jest w stosunku do postaci żyjącej w naturalnym środowisku i żywiącej się owocami, nieporównywalnie mniej skutecznym instrumentem z punktu widzenia potrzeb Boga. W kontekście do długości życia i jakości zdrowia, nie posiada dobrego odniesienia, jest zaledwie strzępem tamtej postaci.
To, że mięso obecnie znajdujące się w pożywieniu człowieka, przez wielu jest uważane za jego niezbędny składnik, okazuje się być produktem nabytym. Z natury rzeczy, jest to składnik diety, który zaszkodził człowiekowi. Optymalna dietą dla człowieka, (oczywiście po odwróceniu programu potrzeb komórkowych, który zmienił się w czasie zmiany pożywienia) jest frutarianizm, czyli pożywienia składające się tylko z surowych owoców.
Andrzej Struski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz